Leidse en Haagse zorgen over postdocs

Nieuws | door Frans van Heest
12 februari 2018 | De Kamer is bezorgd over de positie van postdocs, ook binnen de Universiteit Leiden zijn er zorgen ontstaan over de slechte positie van deze werknemers. Frank Futselaar van de SP wil dat de minister ingrijpt en een einde maakt aan de flexcontracten van postdocs.
Tweede Kamer

Vorige week berichtte ScienceGuide over een onderzoek van het instituut CWTS van de Universiteit Leiden. Daaruit bleek dat postdocs een slechte positie hebben op de universiteit. Ze hebben vaak een flexcontract en hun kansen om door te groeien zijn minimaal. Ook blijkt dat zij vaak onvoldoende voorbereid worden op een baan buiten de universiteit.

Leidt flex tot meer werkdruk?

Voor Frank Futselaar was dit bericht aanleiding om Kamervragen te stellen aan de minister. Hij wil weten van de minister of zij ook vindt dat flexcontracten voor postdocs op de universiteit moeten verdwijnen. Daarnaast wil hij ook van de minister weten of zij ook onderschrijft dat de flexcontracten bijdragen aan de werkdruk van postdocs.

Concreet wil Futselaar van de minister weten welke stappen zij gaat ondernemen om de positie van postdocs te gaan verstevigen. Daarnaast wilde hij in brede zin van de minister weten wat zij van de constatering van de onderzoekers vindt dat de slechte werkomstandigheden van de postdocs een gevolg zijn van de toegenomen internationalisering, en terugtredende overheid.

Niet alleen in politiek Den Haag is dit bericht opgemerkt. Ook de rector van de Universiteit Leiden heeft aangeven dat hij naar aanleiding van dit onderzoek actie gaat ondernemen. Op Twitter noemde hij het een ‘zorgelijk onderzoek’, omdat blijkt dat postdocs zich nauwelijks verbonden voelen met de universiteit.

 

De Leidse rector beloofde dan ook dat hij snel in gesprek zal gaan met de medezeggenschap van de Universiteit Leiden over de uitkomsten van dit onderzoek. Daarnaast wilde hij ook dat er gekeken wordt naar de Universiteit van Gent. Daar werkt men met een postdoc community.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK