Wordt Wopke Hoekstra de redder van de kennissector?

Nieuws | door Tim Cardol
22 augustus 2019 | Komt er dan toch een forse financiële injectie voor onderwijs en kennis? Na een jaar met vooral slecht nieuws voor hoger onderwijsinstellingen, gloort er nu licht aan de horizon. Volgens De Telegraaf is de coalitie bezig een miljardenfonds op te richten om op lange termijn de economische groei te waarborgen.
Minister van Financiën Wobke Hoekstra – Foto: ministerie van Financiën

In het fonds ter versterking van de economie waar het kabinet aan werkt zal volgens de Telegraaf vijftig miljard euro worden gestort. De NOS spreekt van “enkele miljarden tot vijftig miljard”, officiele cijfers zijn nog niet beschikbaar. Ook is nog niet bekend wanneer deze middelen, bedoeld voor het versterken van de infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek, beschikbaar worden.

Het plan zou op korte termijn goed nieuws betekenen voor Ingrid van Engelshoven (D66). De onderwijsminister heeft de kennissector sinds haar aantreden – op enkele uitzonderingen na – voornamelijk slecht nieuws moeten verkopen. De voorgenomen verschuiving van de bekostiging van de sectoren alfa, gamma en medisch naar bètatechnisch leek de doodssteek te worden voor haar reputatie in het hoger onderwijs.

OCW neemt aanbevelingen Van Rijn grotendeels over

De herverdeling van middelen als aanbevolen door Van Rijn betekende vooral een hard gelag voor de maatschappij- en geesteswetenschappen. Het is niet voor niets dat het aangekondigde protest van #WOinActie bij de Academische Jaaropening in Leiden op veel bijval kan rekenen. Met extra investeringen in wetenschap kan de minister dat protest mogelijk de wind uit de zeilen nemen.

Wrange bijsmaak voor D66

Tegelijkertijd is de miljardeninjectie politiek gezien saillant. Volgens de Telegraaf is het fonds een idee van niemand minder dan de minister van Financiën Wopke Hoekstra. De CDA-minister ziet dit moment als een ideale gelegenheid om geld lenen op de kapitaalmarkt. De rente is momenteel negatief en dus is het voor de staat zeer voordelig om een lening aan te gaan.

Met de investering in infrastructuur en kennis kan het CDA zich derhalve profileren als helpende hand voor het hoger onderwijs. Dat signaal zal extra wrang zijn voor D66. Vorig jaar ving minister Van Engelshoven nog vooral bot bij Hoekstra met betrekking tot het dichten van gaten op de OCW-begroting. Financiën besloot in 2018 slechts gedeeltelijk tot bijplussen. Nu kan Hoekstra de minister worden die de pijn van ‘Van Rijn’ doet verzachten.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK