Nienke Meijer vertrekt als voorzitter Fontys

Nieuws | de redactie
4 september 2019 | Na meer dan tien jaar bestuurslidmaatschap van Fontys hogeschool zwaait Nienke Meijer af als voorzitter. “Ik wil mij nog meer bezig gaan houden met het dichten van de sociale kloof in ons land en het verbeteren van de digitale vaardigheden van onze jeugd.”
Nienke Meijer met minister Wouter Koolmees Foto: © Twycer / www.twycer.nl

In 2013 werd Nienke Meijer (1965, Eindhoven) de eerste vrouwelijke collegevoorzitter van de Zuid-Nederlandse hogescholencombinatie. Na vier jaar in het college te hebben gezeten volgde ze Marcel Wintels op. Nu, bijna tien en een half jaar later kiest ze voor grote passies: sociale cohesie en digital skills. “Ik ga mijn hart volgen,” zegt Meijer. Vanaf december dit jaar gaat ze verder als onafhankelijk adviseur, onder andere voor de Volkskrant en de AWTI – waar ze momenteel al lid van is.

“In feite zet ik een aantal van mijn favoriete (neven)werkzaamheden door met deze stap,” vertelt Meijer ScienceGuide. “Ik wil mij nog meer bezig gaan houden met het dichten van de sociale kloof in ons land en het verbeteren van de digitale vaardigheden van onze jeugd.” Dat laatste wil ze doen in de hele onderwijsketen, te beginnen bij het primair onderwijs.

Integrale aanpak lerarenopleidingen

De afgelopen jaren was Meijer onder ander portefeuillehouder lerarenopleidingen bij de Vereniging Hogescholen. Een taai onderwerp dat nogal eens tot ophef leidde. Toen Meijer in 2017 stelde dat opleidingen in de Randstad pragmatischer om zouden moeten gaan met de taalbeheersing van nieuwe leraren ontketende dit een golf van kritiek.

Desalniettemin noemt ze dit de leukste portefeuille die ze in de afgelopen jaren heeft mogen bekleden. “Voordat ik vertrek bij Fontys zal ik nog veel van mijn energie stoppen in de gezamenlijke aanpak van het lerarentekort.” Dit najaar zullen de koepels van po tot wo komen met een gezamenlijk loket voor mensen die overwegen om leraar te worden.

Dossier Taal in het Onderwijs

Meijer zegt vooral de “positieve aandacht” te willen vergroten voor het leraarschap. Het recente advies van de Onderwijsraad over het leraarschap is daarbij een goed uitgangspunt. “Ik ben zeer positief over dit advies en wat het betekent voor de opleiding en carrièremogelijkheden van leraren.”

Voor de positie van Meijer is nog geen opvolger gevonden. De hogeschool laat weten dat de procedure binnenkort door de Raad van Toezicht wordt gestart. “Daarbij zal wederom gekeken worden naar een diverse samenstelling van het college,” laat een woordvoerder weten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK