Wie is Anja Karliczek?

Kabinet Merkel verrast met benoeming op wetenschapsministerie

Nieuws | door Tim Cardol
27 februari 2018 | De nieuwe minister van Bildung und Forschung in het kabinet van Merkel is Anja Karliczek. Een grote onbekende noemt Frankfurter Allgemeine Zeitung haar. Bovendien is het iemand die, in tegenstelling tot haar voorgangers, geen academische carrière kan overleggen.
Anja Karliczek (foto: J.H. Janssen)

In de afgelopen twee kabinetten leunde Merkel nadrukkelijk op twee vertrouwelingen als wetenschapsminister. Merkel, zelf gepromoveerd in de chemie, kende in eerst Annette Schavan en daarna Johanna Wanka twee collega’s uit de academie. Daarbij moet aangetekend worden dat Schavan in 2013 haar ambt moest neerleggen nadat er in haar promotieonderzoek plagiaat was aangetoond.

In Johanna Wanka kende Merkel vervolgens een zielsverwant. Een in de voormalige DDR geboren bètawetenschapper die net als de Bondskanselier actief was in de burgerbeweging in de periode dat de Muur ten val kwam. Johanna Wanka was in totaal vijf jaar minister van. Bildung und Forschung.

Geen academische achtergrond

In Anja Karliczek dient zich nu een opvolger aan met een hele andere achtergrond. Een katholiek uit Noordrijn-Westfalen die jarenlang in het familiebedrijf een hotel nabij haar eigen geboorteplaats bestierde. Pas in 2003 begon Karliczek aan de Universiteit Hagen een studie bedrijfskunde die zij in 2008 afrondde.

Geen uitgesproken wetenschappelijke carrière, maar Merkel bagatelliseerde bij de presentatie van de nieuwe minister direct het belang daarvan. “Een defensieminister hoeft ook geen carrière in het leger afgerond te hebben. Het is belangrijker voor een wetenschapsminister dat zij ‘een open hart’ voor de wetenschap heeft.”

Nieuwe kabinet Merkel wil nationale strategie voor open access

Tot nog toe heeft Anja Karliczek zich politiek gezien met name met financiële thema’s bezig gehouden. Als wetenschapsminister krijgt Karliczek onder meer te maken met de felle Duitse strijd rond Open Access en de forse investeringen in studiebeurzen en digitale infrastructuur.  

De benoeming van Karliczek geldt in Duitsland als de grootste verrassing in het nieuwe kabinet van Merkel. ‘Karli wer?’ kopte Die Zeit deze week al met de melding dat de benoeming eenieder had verrast. “Niet alleen in de wetenschappelijke wereld is Karliczek volledig onbekend. Ook kenners in de Berlijnse politiek moesten haar naam even Googelen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK